Maria Corral Cucalón

Foto Maria CorralEn una època en què en el nostre país, abundaven les noies joves que es desplaçaven a la ciutat per a aprendre un ofici –als anys 40–, Maria Corral va convertir el seu taller de sombrereria en un entorn de formació humana per a aquestes persones. La seva discreció a l’hora de promoure espais que cobrissin necessitats socials urgents va ser un fet que només es va conèixer per complet a la seva mort.

Apunts biogràfics

Maria Corral Cucalón va néixer a Talavera de la Reina, província de Toledo, el 6 de desembre de 1896, filla de Francisco Corral i Catalina Cucalón.

Als 14 anys va començar a treballar com aprenenta a la casa de modes “Marinette”, la primera fàbrica de barrets femenins de Barcelona. En desaparèixer aquesta, Maria va fundar el seu propi negoci: “Modes Maruja”. L’èxit dels seus barrets li va donar certa solidesa econòmica en la dècada dels anys 30, permetent-li adquirir una finca a Terrassa.

sombrero morado

Els estralls de la Guerra Civil van interpel·lar fortament a Maria, sobretot la manca d’aliments i la tuberculosi. Volia fer alguna cosa per a ajudar a pal·liar tant dolor. Així va sorgir la idea de destinar la finca de Terrassa per a atendre joves malaltes de pulmó i aprofitar la seva permanència en el lloc per a complementar el seu nivell formatiu i educacional. Al cap d’uns anys i gràcies a l’ajuda d’una de les seves clientes, va poder concretar el seu anhel. Abans de lliurar la finca, es va preocupar de condicionar-la fins els més mínims detalls.

Com a reconeixement a la seva tasca social, el 1957 el Govern Civil de Barcelona la va condecorar amb la Creu de l’Ordre Civil de Beneficència, per la seva labor social desinteressada. El 28 de març de 1965 va morir després de diversos mesos afectada d’una irreversible malaltia. Les seves restes descansen al costat dels seus pares, en el Cementiri de Montjuïc.

El 1980, el doctor Alfred Rubio de Castarlenas, que va acompanyar a Maria en els seus últims anys, va voler rendir-li un homenatge pòstum significant amb el seu nom a l’Àmbit d’Investigació i Difusió que acabava de constituir.

Si vostè té barrets fabricats per “Modes Maruja” o informació sobre la vida i obra de Maria Corral, li agrairíem es posi en contacte amb nosaltres escrivint-nos a info@ambitmariacorral.org