XXXIX Redefinir l’educació

 

Redefinir l'educació

XXIX Seminari interdisciplinari

Barcelona, 2, 8, 15, 22 i 29 de novembre 2010

L’educació ha estat, al llarg de la història, un dels temes de major importància per als governants i per a la societat en general. L’educació determina el futur d’un col·lectiu humà i engloba els valors, les creences i els comportaments que ha de tenir una persona per al seu desenvolupament, realització i adaptació a la societat.

La definició del terme educació ha patit grans canvis, implícits a la transformació de la societat, i això ha fet que en l’actualitat no existeixi una única manera de considerar-la. Això és natural, ja que ens referim a un concepte complex i susceptible de tenir mirades diverses.

Aquesta transformació constant té diverses implicacions en l’educació, com ara els processos que involucra, els seus participants i, per descomptat, les dinàmiques d’ensenyament i aprenentatge. Considerant aquest canvi, és necessari aturar-se a redefinir l’educació.

Actualment, són cada cop més reconeguts els diversos espais educatius que en el passat recent eren considerats irrellevants. I això és lògic, si tenim en compte el progrés imparable de les tecnologies de la informació, el canvi intercultural i les renovacions constants en les polítiques d’educació. Avui dia sorgeixen unes necessitats urgents: posar en diàleg els diferents agents educatius, revisar el paper de la família, cercar maneres d’aconseguir que sorgeixi el desig d’aprendre i d’estudiar entre l’alumnat, potenciar la figura del professorat com a transmissor d’habilitats i estratègies davant del traspàs de coneixements, explorar espais alternatius i desconstruir l’imaginari que l’escola és l’únic eix educatiu.

El debat a l’entorn de l’educació tendeix sovint a centrar-se en la simple crítica a diversos agents educatius. Per això resulta necessari descobrir com canviar el to d’aquesta discussió de manera que aporti una millora en la qualitat de l’educació i una major col·laboració entre els diferents actors que hi participen. Aquest seminari pretén aconseguir aquest propòsit oferint un espai de diàleg entre les veus coneixedores d’aquesta realitat.

Ponències

Primera sessió: Descarregar fitxer d’audio

«Presentació del Seminari», Josep Lluís Socías i Bruguera
Membre de la Junta de l’Àmbit Maria Corral

«Reptes de l’educació a Catalunya», Ferran Ferrer i Julià
Catedràtic d’Educació Comparada de la Universitat Autònoma de Barcelona

Segona sessió: Descarregar fitxer d’audio

«Realitats educadores» Escola rural, Assumpta Duran i Oller
Mestra i membre del Secretariat de l’Escola Rural

«Realitats educadores» Aules hospitalàries, Maria Urmeneta i Sanromà
Mestra de l’Escola per a Infants de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

«L’espectacle dels adults també educa», Anna Vall i Rius
Mediadora i directora del Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya

Tercera sessió: Descarregar fitxer d’audio

«Emocions i dificultats d’aprenentatge», Carme Timoneda i Gallart
Neuropsicopedagoga i professora de la Universitat de Girona

«Educar amb l’exemple», Gregorio Luri i Medrano
Pedagog i filòsof

Quarta sessió:

«Les tecnologies i la velocitat del canvi», Genís Roca i Verard
Consultor estratègic sobre els usos d’internet

«Realitats educadores» Educació no formal, Anna-bel Carbonell i Ríos
Directora de la Fundació Comtal

«Realitats educadores» Escola a casa, Xavier Alà i Aguilar
Soci fundador de l’Associació per la Lliure Educació. Membre de la Coordinadora Catalana d’Educar en Família. Representant de Clonlara School a Espanya

Cinquena sessió:

«Redefinir l’educació des d’altres perspectives», Jordi Cussó i Porredón
President de l’Associació Valors

«Una escola motivadora?», Pere Darder i Vidal
President del Consell Escolar de Catalunya

 

print

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.