2010. Redefinir l’educació

Redefinir l'educacióXXIX Seminari Interdisciplinari – Barcelona, novembre 2010

L’educació ha estat, al llarg de la història, un dels temes de major importància per als governants i per a la societat en general. L’educació determina el futur d’un col·lectiu humà i engloba els valors, les creences i els comportaments que ha de tenir una persona per al seu desenvolupament, realització i adaptació a la societat.

La definició del terme educació ha patit grans canvis, implícits a la transformació de la societat, i això ha fet que en l’actualitat no existeixi una única manera de considerar-la. Això és natural, ja que ens referim a un concepte complex i susceptible de tenir mirades diverses.

Aquesta transformació constant té diverses implicacions en l’educació, com ara els processos que involucra, els seus participants i, per descomptat, les dinàmiques d’ensenyament i aprenentatge. Considerant aquest canvi, és necessari aturar-se a redefinir l’educació.

Actualment, són cada cop més reconeguts els diversos espais educatius que en el passat recent eren considerats irrellevants. I això és lògic, si tenim en compte el progrés imparable de les tecnologies de la informació, el canvi intercultural i les renovacions constants en les polítiques d’educació. Avui dia sorgeixen unes necessitats urgents: posar en diàleg els diferents agents educatius, revisar el paper de la família, cercar maneres d’aconseguir que sorgeixi el desig d’aprendre i d’estudiar entre l’alumnat, potenciar la figura del professorat com a transmissor d’habilitats i estratègies davant del traspàs de coneixements, explorar espais alternatius i desconstruir l’imaginari que l’escola és l’únic eix educatiu.

El debat a l’entorn de l’educació tendeix sovint a centrar-se en la simple crítica a diversos agents educatius. Per això resulta necessari descobrir com canviar el to d’aquesta discussió de manera que aporti una millora en la qualitat de l’educació i una major col·laboració entre els diferents actors que hi participen. Aquest seminari pretén aconseguir aquest propòsit oferint un espai de diàleg entre les veus coneixedores d’aquesta realitat.

Àmbit Maria Corral

Primera sessió (àudio):

«Presentació del Seminari» Josep Lluís Socías i Bruguera, Membre de la Junta de l’Àmbit Maria Corral

«Reptes de l’educació a Catalunya» Ferran Ferrer i Julià, Catedràtic d’Educació Comparada de la Universitat Autònoma de Barcelona

 

Segona sessió:

«Realitats educadores»

«Escola rural» Assumpta Duran i Oller, Mestra i membre del Secretariat de l’Escola Rural  (àudio)

«Aules hospitalàries» Maria Urmeneta i Sanromà, Mestra de l’Escola per a Infants de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau  (àudio)

«L’espectacle dels adults també educa» Anna Vall i Rius, Mediadora i directora del Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya  (àudio)

 

Tercera sessió:

«Emocions i dificultats d’aprenentatge» Carme Timoneda i Gallart, Neuropsicopedagoga i professora de la Universitat de Girona  (Escolta l’àudio o descarrega-te’l)

«Educar amb l’exemple» Gregorio Luri i Medrano, Pedagog i filòsof  (Escolta l’àudio o descarrega-te’l)

 

Quarta sessió:

«Les tecnologies i la velocitat del canvi» Genís Roca i Verard, Consultor estratègic sobre els usos d’internet  (Escolta l’àudio o descarrega-te’l)

«Realitats educadores»

«Educació no formal» Anna-bel Carbonell i Ríos, Directora de la Fundació Comtal  (Escolta l’àudio o descarrega-te’l)

«Escola a casa» Xavier Alà i Aguilar, Soci fundador de l’Associació per la Lliure Educació. Membre de la Coordinadora Catalana d’Educar en Família. Representant de Clonlara School a Espanya  (Escolta l’àudio o descarrega-te’l)

 

Cinquena sessió:

«Redefinir l’educació des d’altres perspectives» Jordi Cussó i Porredón, President de l’Associació Valors  (Escolta l’àudio o descarrega-te’l)

«Una escola motivadora?» Pere Darder i Vidal, President del Consell Escolar de Catalunya  (Escolta l’àudio o descarrega-te’l)

 

Album fotogràfic del XXIX Seminari Interdisciplinar 

print

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.