Un dels pilars essencials per la maduresa de la persona és l’educació en totes les etapes de la vida, ja que d’alguna manera tots en som responsables: la societat, la família, els grups socials, l’escola, l’ensenyament superior,etc. Tots som «educadors» perquè, a la vegada, eduquem i estem sent educats, ja que l’educació està present en les nostres accions, sentiments i actituds des del ser i fer en les diferents situacions quotidianes.
En aquest Sopar ens preguntem: Com hauria de ser l’educació per la vida d’infants, adolescents i joves perquè siguin adults lliures i responsables? Com ressituar-se davant dels canvis constants i accelerats perquè les persones desenvolupin un procés vital sa? Com contribuir en la formació humana per tal d’ajudar a fer-se preguntes, discernir i prendre decisions? Com ensenyar a aprendre de forma significativa, conceptual i emprenedora? Aquestes i altres preguntes permeten molts tipus de respostes, però la coincidència és que els adults han de fer l’esforç de col·laborar perquè les noves generacions puguin ser felices amb la realitat que toca viure.
El gran repte és preparar persones per a la vida en el sentit integral i global. Això demana l’aplicació d’una pedagogia que ajudi a acceptar la pròpia existència amb els seus límits per millorar. Una pedagogia de la vida que humanitzi amb l’objectiu de respondre preguntes existencials i contempli les actituds personals i socials adequades per ser feliç i coherent. Una pedagogia que transformi i recuperi els valors que són fonaments per construir persones sòlides per sentir-se lliures, ser intel·ligents i capaços d’estimar. Una pedagogia que dignifiqui per possibilitar els drets i deures de la igualtat i el respecte. Una pedagogia del reconeixement perquè tota persona es senti reconeguda i inclosa en l’entorn.
Som hereus d’una llarga història, tradició, pensament, filosofia, religió, pedagogia i de moltes altres ciències i disciplines que han deixat empremta. Aquest llegat demana re-pensar i fer una nova mirada per actuar d’una manera creativa amb responsabilitat per tal de donar respostes, amb solidaritat per col·laborar davant situacions vulnerables i amb compromís personal per oferir pautes de sentit ètic. Són moltes les accions possibles a realitzar per transformar i millorar des de l’educació com eix vertebrador que sustenta la persona.
Des de la realitat que vivim i que sovint la resposta és la queixa, les paraules de Gandhi en Assoleix el teu somni conviden a una actitud positiva davant les dificultats, esculls, situacions complicades o incerteses: «Sigues ferm en les teves actituds i perseverant. Sigues pacient, no pretenent que tot arribi immediatament.» Aprèn a esperar el moment exacte per rebre els beneficis que reclames. Espera amb paciència que madurin els fruits per poder apreciar-los. Aprèn a mirar amb amor i respecte i escampa arreu l’alegria que hi ha dins teu. Que la teva alegria sigui contagiosa i viva per expulsar la tristesa de tots els que et rodegen. L’èxit en la vida no es mesura pel que has assolit, sinó pels obstacles que has hagut de fer front pel camí. Sigues tu mateix el canvi que vols veure en el món.» Una bona reflexió que demana humilitat, coratge, entusiasme, responsabilitat, compromís, escolta, diàleg, comprensió, etc. Moltes actituds humanes que ajuden a preparar-se per transformar la societat.
Assumpta Sendra i Mestre
Ponents:
Maria del Mar Galceran i Peiró
Pedagoga. Coordinadora de projectes del Lloc de la Dona
Valentí Feixas i Sibila
Doctor en Educació
Professor de la FPCEE Blanquerna – Universitat Ramon Llull
Josep Gallifa i Roca
Catedràtic de la URL a la FPCEE Blanquerna
i Cap de Departament
Maria Pàrraga i Escolà
Mestra i pedagoga
Presidenta de Fundació pedagògica EL BROT
Presidenta d’ATCAT
Moderadora:
Mercè Saiz i Saiz
Mestra