És la fundadora de Pallapupas. Des de fa més de vint anys treballa en els hospitals fent riure a les persones ingressades de totes les edats, als seus familiars i al personal sanitari. Ella i l’equip de Pallapupas són capaços de transformar la realitat del patiment amb una eina infal·lible que és el nas vermell.
POTENCIAR L’HUMOR I L’ALEGRIA
«L’humor modifica el teu estat anímic.
No estàs de la mateixa manera abans de riure que després…»
Com descriuria l’humor que és font de l’alegria?
És aquell humor que modifica el teu estat anímic. No estàs de la mateixa manera abans de riure que després…
L’humor és com un ‘sentiment’ que surt des de l’interior, ja que no pot ser fictici ni postís. Es pot exercitar?
Sí! De fet, en la vida adulta reduïm moltíssim el nombre de rialles i l’hem d’exercitar. Es tracta d’un hàbit que hem d’entrenar com tots els altres, però una vegada incorporat ja no requereix cap esforç.
Sembla que l’humor implica tenir un rostre somrient… És així?
No necessàriament, moltes persones somriuen per dins. Vull dir que tenen un sentit de l’humor més àcid o més intel·ligent, o més verbal.
Vosaltres treballeu per alegrar situacions difícils, en concret durant processos de malaltia a qualsevol edat, i especialment amb infants i els seus familiars. Com ho feu?
Sent pallasso, això significa entrar a veure el món des d’una lògica diferent. La tècnica que hi ha darrera de la màscara més petita del món és el gran truc. Òbviament també tenim molt clar el nostre rol, sabent desenvolupar-nos dins dels hospitals, i aplicant la nostra metodologia!
Qui sou els Pallapupas?
Som un grup de persones que existim per millorar l’estat emocional de les persones que es troben malaltes mitjançant l’humor. Ho fem de manera professional i amb una metodologia d’intervenció. El personal sanitari és el nostre gran aliat perquè junts podem transformar la vivència que aquella persona pugui tenir del seu pas per la malaltia i l’hospital.
Quina és la vostra metodologia?
Hem desenvolupat un mètode propi de treball que utilitza tècniques d’arts escèniques, de clown, tècniques sanitàries i eines com l’escolta activa o el radar. Treballem amb el personal sanitari, totalment coordinats en les tasques de cada dia de l’hospital i seguim tots els protocols necessaris per treballar allà on se’ns necessita.
Com us prepareu per realitzar aquest tipus de treball de cura emocional, ja que no tothom serveix per fer-ho?
El procés de selecció és llarg. Hi ha una bona base de formació, els pallass@s que comencen sempre van acompanyats d’un pallapupas senior i tenim sessions psicològiques que ens ajuden a comprendre l’impacte de la nostra feina.
És molt important quan dieu que ‘l’humor del Pallapupas és molt seriós’.
Expliqui’ns-ho?
Perquè té efectes terapèutics reals, perquè ajuda a modificar la vida de les persones i perquè, per fer-ho, t’has de formar com qualsevol professió.
Com s’hauria de portar l’alegria, en concret el ‘poder del riure’ a altres realitats de la societat? Per exemple en el món empresarial, familiar, entorns violents, guerra, fam…
Excepte la fam que es ‘cura’ amb economia, la resta d’àmbits, exercint l’humor, cada dia, cada vegada que ens vingui en gana més enllà de les convencions culturals. Quan rius una primera vegada, i una segona, i una tercera, aquell ambient es fa més respirable i això permet que es pugui treballar col·laborativament per canviar el que vulguem canviar.
Per què ‘el nas vermell’ té tanta força per transformar qualsevol situació? Què hi ha darrera d’aquest nas?
El nas vermell permet fer allò que tots voldríem però no ens atrevim i que, quan ho veiem fer, ens encanta perquè ens allibera.
Quan observem pels carrers, la majoria de persones mostren un rostre apagat i, fins i tot, amargat… Constatem que hi ha situacions molt doloroses i difícils… Però, com podem potenciar el sentit de l’humor i d’alegria per generar sensació de benestar?
Somriure, si quan et creues amb algú somrius, és molt difícil que no et torni el somriure. S’encomana.
Assumpta Sendra Mestre
La seva pàgina web https://pallapupas.org/diu:
Professionals de la cura emocional
Amb més de vint anys d’experiència, treballem per donar-li lloc al riure i l’humor durant el procés de la malaltia i, d’aquesta manera, poder transformar els hospitals en espais més amables i plens de vida. Sabem que el que fem funciona i ens avalen els testimonis de pacients, professionals de la salut i estudis científics que han estat presentats en congressos internacionals i publicats en revistes del sector.
Els Pallapupas són actors i actrius professionals formats en tècniques teatrals, en clown i amb coneixements sanitaris, necessaris per fer la nostra feina. Treballem amb un mètode artístic propi, orientat a pacients de totes les edats i en estreta col·laboració amb el personal sanitari.
Personalitzem les nostres intervencions de manera acurada gràcies a la informació que ens proporciona el personal sanitari sobre l’estat físic i psíquic del pacient, així com la seva situació familiar o els tractaments que ha de superar.
Perquè l’humor de Pallapupas és molt seriós. Paraula d’humor!
Avui
La nostra missió és continuar reduint la por i l’ansietat hospitalària.
Demà
Volem liderar el desenvolupament d’una atenció sanitària més humana i fer arribar a tots els hospitals el Mètode Pallapupas.
Sempre
Els nostres valors són inseparables al nostre mètode i estan presents en tot el que fem.
El mètode Pallapupas
Hem desenvolupat un mètode propi de treball que utilitza tècniques d’arts escèniques, de clown, tècniques sanitàries i eines com l’escolta activa o el radar. Treballem colze a colze amb el personal sanitari, totalment coordinats en les tasques del dia a dia de l’hospital i seguim tots els protocols necessaris per treballar allà on se’ns necessita: sales de tractaments, quiròfans, UCI’s, plantes d’hospitalització o sales d’espera.
El poder del riure al sistema sanitari
La nostra feina impacta positivament en tot l’entorn hospitalari. És per això que diem que el riure s’encomana!
1. Experiència del pacient
Les persones hospitalitzades es beneficien directament de la incorporació de l’humor com a eina de cura emocional. Gràcies a la feina dels Pallapupas es redueix la por, l’angoixa i la sensació de temps d’espera durant els tractaments, millorant així el seu estat d’ànim general, un element clau per afrontar la malaltia.
2. Resultats clínics
Quan disminueix la tensió i l’estrès, abaixa també la sensació de dolor en procediments invasius. La intervenció de Pallapupas és el complement ideal per a les pautes terapèutiques, millorant l’esgotament, la son dels pacients ingressats i la seva qualitat de vida en general.
3. Reducció de costos
La intervenció de Pallapupas pot reduir el temps d’inducció de l’anestèsia, procediments mèdics i, fins i tot, el temps d’estada a l’hospital.
4. Benestar de l’equip sanitari
La col·laboració de Pallapupas al dia a dia de l’equip sanitari redueix el seu estrès laboral, millora la relació personal-pacient i impacta positivament a l’ambient laboral.