Tots envellim és una realitat ben evident, ja que forma part del cicle vital. Des que naixem comença el procés d’envelliment. Fa anys, vam publicar a la revista RE, número 69 del gener de 2012, sobre el tema Envelliment actiu. Han passat més de deu anys i es perceben diferents tipus de canvis, per exemple, la longevitat és un factor clau que demana revisar i fer nous plantejaments. A més, encara vivim les seqüeles de la pandèmia que ha deixat ferides de com es va viure l’acomiadament de tantes persones grans, avis i àvies, que morien sols pel risc de contagi. Gairebé tothom ha après del que s’ha viscut i queda patent el desig de millora per tenir cura de les persones grans, per ser conscients de la fragilitat humana a causa d’un deteriorament i per donar valor al sentit de la vida viscut amb experiència que mostra la saviesa a partir de viure.
Avui, quan parlem del col·lectiu de persones grans, cal ampliar la mirada perquè l’escenari s’ha modificat. En aquest monogràfic fem ressò de la Taula Rodona organitzada pel mateix Àmbit d’Investigació i Difusió Maria Corral, el 26 d’abril que va tractar sobre Envelliment, ancianitat i vellesa: tres mirades sobre el temps i la vida. Podran llegir l’aportació dels ponents i el tractament de cada paraula utilitzada ja que són categories diferents i no és el mateix l’envellir, l’ancià i el vell. Per tant, es tractava de fer tres mirades complementàries perquè el protagonista de tot és la persona i el denominador comú és percebre com el temps permet evolucionar, però a la vegada el temps és la mateixa vida i cadascú fa l’ús personal d’aquest temps. En aquest eix comú del temps tan variable cal tenir en compte els canvis laborals, les jubilacions, les situacions econòmiques…, ja que tothom tingui l’edat que tingui ha de viure dignament.
Tant en la Taula Rodona com en els articles ressalten una expressió que viu la societat: l’edatisme. Venim d’una mentalitat en què tot ha de ser útil, a més vivim un ritme accelerat que no permet reduir el pas, i sorprenentment les persones grans han modificat el propi ritme vital que forma part de la biologia i de les capacitats orgàniques. Per tant, per aquest motiu no podem excloure ningú. En l’article del director de la Fundació Amics de la Gent Gran, que coneixen bé aquesta realitat, constata que és un problema cada cop més present i precisament fan una campanya per fer-ne front, ja que és la tercera causa de discriminació a la societat. La campanya ‘Reescrivim la vellesa’, «busca aconseguir signatures per demanar a la RAE que canviï la definició actual de la paraula ‘vejez’, que institucionalitza aquesta discriminació a través de les accepcions que actualment defineixen la paraula.»
Una altra constatació que també es té en compte i que la mateixa Fundació Amics de la Gent Gran treballa és la soledat no desitjada i l’aïllament social. Dos aspectes molt presents que cal contemplar i per aquest motiu és necessari fer campanyes de sensibilització i trobar persones solidàries i preparades a través d’un voluntariat social per fer un acompanyament. I un altre aspecte és el maltractament: «Estem davant d’un problema invisibilitzat per la societat i que, en molts casos, ni la persona gran que ho pateix, n’és conscient. Amb motiu del Dia Mundial de Presa de Consciència de l’Abús i el Maltractament a la Vellesa que se celebra el 15 de juny, s’ha publicat una Guia de Detecció de situacions de maltractament a persones grans.»
Tractar l’envellir és aprofundir sobre la mateixa vida, i en aquestes pàgines els articulistes tracten sobre aquesta realitat que a tots ens afecta: naixem, vivim, emmalaltim, envellim i morim. El cert és que la majoria vol fer-ho amb qualitat donant valor a la vida.
[su_posts posts_per_page=”3″ tax_term=”3781″]