És freqüent pensar que la creativitat és un do excepcional, una qualitat poc comuna, només a l’abast d’uns pocs privilegiats: artistes, músics, dissenyadors. Veient-la així, la creativitat seria alguna cosa que es té o no es té, i el qui no en tingués estaria condemnat a la rutina.
Però no és així. Tots som creatius en certa mesura i podem ser-ho molt més. La creativitat no solament està associada a la imaginació i al món de les emocions i sentiments; també creix i es desenvolupa amb el pensament i l’esforç.
Ser creatius és anar «un pas més enllà»
Les persones tenim, si més no, la capacitat d’anar «un pas més enllà» en la comprensió de les coses que ens envolten i en la manera de fer-les.
Som capaços d’imaginar els escenaris que les nostres possibles decisions originaran, projectem coses per al futur i podem dissenyar els passos per a aconseguir-les. I, correlativament, podem anar més enllà en les nostres habilitats per a transformar les coses, millorar-les o –com quan es parla de «creativitat pura»– fer sobre allò antic alguna cosa radicalment nova.
Però la creativitat és la capacitat –que pot tenir-se més o menys– d’afegir una mica més al que ja hi ha, fent un pas endavant. Un pas que pot ser més gran o més petit, però un pas després del qual sempre en pot venir, si estem disposats a intentar-ho, un altre.
La creativitat tradicionalment s’ha identificat amb el món de l’art, però no tant amb el de la ciència i l’empresa. Que l’artista és una persona creativa no necessita gaire explicació. El científic ha estat percebut més com un cercador conscienciós i metòdic. El gestor d’una empresa, com un administrador i optimitzador de recursos per a la generació de riquesa.
No obstant això, la creativitat és una excel·lent capacitat per a tots dos, quan no és també una necessitatimperiosa. La creativitat és molt present en l’àmbit de la ciència i de la tecnologia. La curiositat per conèixer el que no sabem impulsa la recerca, però no s’aventuren hipòtesis sense una bona dosi de creativitat.
I, sobretot, la creativitat es fa servir aplicant els coneixements científics en el món de les empreses. En l’àmbit empresarial s’apliquen al desenvolupament de noves estratègies competitives, al llançament de nous productes, serveis i canals de comercialització i, no cal dir-ho, als plans de màrqueting i a les campanyes de publicitat i comunicació.
La creativitat impregna totes les activitats humanes: des de l’agricultura fins a la cuina, des de l’esport fins a la gobernança, cercant i generant solucions per a superar obstacles cada dia de la nostra vida. Des de com ens les enginyem perquè un aparell domèstic espatllat torni a funcionar, fins a com ens ho muntem per guanyar-nos una persona que tenim en contra. I, per descomptat, en els passos que anem fent cadascun de nosaltres per avançar en la nostra carrera professional.
La creativitat s’està convertint en una capacitat cada cop més demanada, necessària en els nostres dies. En un món de canvi accelerat per la ciència, la tecnologia i la globalització, totes les activitats i funcions estan en constant evolució. Aturar-se no és pas una opció. Les empreses i cadascun de nosaltres hem de fer passos, si no volem quedar enrere. I aquests passos que fem o que podem fer no tenen límit. Amb cada un que fem, aconseguim una posició, des de la qual podem fer-ne un altre. I així successivament. Alguns tenen la capacitat i facilitat de fer passos més grans, i uns quants parteixen de situacions més avançades i tenen més suports per a fer-los més llargs. Però tots podem anar avançant i, cadascú des del seu nivell, allargar els passos que fem.
La creativitat es basa en les capacitats que podem desplegar
La creativitat no és res misteriós i eteri; es fonamenta en capacitats personals que tots tenim més o menys,i sobre les quals podem actuar per desplegar-les.
1. Començant per la voluntat de fer aquests passos. Si no ens volem moure, poca creativitat podem generar. Cadascú ha de buscar la seva pròpia motivació i energia en la vida per a avançar.
2. Seguint amb la intel·ligència, que encara que està determinada en gran manera per la nostra dotació genètica, podem potenciar-la dins d’uns rangs. Sobretot si l’apliquem a tasques i aspectes que ens apassionen.
3. Continuant amb la curiositat i l’obertura de la ment, que poden alimentar-se fàcilment mitjançant una atenció i un coneixement més grans sobre el món que ens envolta.
4. La intuïció, que tendeix a afinar-se amb l’experiència i que s’estimula si gaudim fent una activitat concreta.
5. La tècnica i l’entrenament, que es poden adquirir i reforçar amb l’aprenentatge i la pràctica, i que perfeccionen la creativitat. La creativitat està molt relacionada amb pensar, i això, entre altres coses, requereix temps.
6. La capacitat de gaudir d’una activitat laboral. No es tracta d’un joc, però la creativitat té un punt lúdic.
Crear sobre allò existent és necessari per a impulsar la millora del món. Ser creatius és fer un pas més, que ens faci avançar des del punt on som. Això, a més de possible, necessari i útil, pot arribar a ser molt divertit.
Per a saber-ne més: Ser + creativo
Ebook de la dontknow school of life
https://www.dontknowschool.com/web//ser-creativo