En aquest Sopar proposem tractar el tema de la pintura, des d’una mirada artística en profunditat. Com tot art, els sentits són la porta d’entrada de la dimensió emocional. I en l’estudi de tota obra d’art cal tenir en compte la resposta del receptor. Caldria veure, doncs, com ens impacta el color i la imatge. La bellesa dels colors, del dibuix, dels elements que s’integren en una tela o en una altra superfície han de desvetllar unes preguntes i respostes que haurien de traspassar el temps i l’espai i anar més enllà de la barrera del «m’agrada o no m’agrada».
Què hi ha darrere de cada traç i de cada taca de color? Què vol expressar l’artista? La seva intenció és que no passem de llarg. Cada artista, des de la seva disciplina, canta amb la veu, interpreta amb una corda de violoncel, esculpeix amb un cisell, dibuixa amb un llapis o pinta amb un pinzell, però en això hi posa tota la seva intencionalitat.
Des de l’art es crea un ambient que colpeja l’ànima amb el que vol dir-nos l’artista. El veritable art no és mai mut, sempre parla! Val la pena escoltar-lo i entendre’l des del cor. La bellesa que plasma l’artista és perquè la facis teva. Fa uns dies un amic em deia: «He hagut de canviar uns quadres que tenia al saló. Necessitava renovar-los i sento que m’ha beneficiat».
Proposem als convidats experts en el tema que ens ajudin a entendre el perquè davant d’una obra pictòrica ets capaç d’aturar-te, o ets capaç de fer quilòmetres per re-veure una obra o descobrir-la. Ja sabem que la sensibilitat és diferent en cada persona i que influeixen moltes realitats: les socials, de formació, de cultura… Es pot gaudir de la bellesa, però malauradament ens quedem lluny d’esprémer el que hi ha darrera cada obra d’art. No tots hem vist plorar algú que observa una peça pictòrica, però la bona pintura, sigui clàssica, moderna o abstracta, ha de cridar l’esperit a commoure’s.
Tothom té la seva sensibilitat estètica però hi ha hagut generacions poc educades a desvetllar-la.
Parlarem des de diferents visions: des de qui fa l’art, qui l’explica, qui el critica, qui hi reflexiona, qui ajuda a percebre’l i qui el contempla. És tantes coses l’art pictòric!
En aquest Sopar número 225, com l’any passat que vam dedicar-lo al tema de la música i el cant com a fonts de comunicació, també volem donar-hi un to especial de celebració.
Josep M. Forcada i Casanovas
Convidats:
Jaume Aymar i Ragolta, doctor en Història de l’Art
Victoria Cirlot, Directora de l’Institut Universitari de Cultura. Departament d’Humanitats
Josep M. Forcada i Casanovas, pintor
Marta Montcada, artista multidisciplinària
Ressenya, reportatge fotogràfic i monogràfic