El passat 18 de febrer l’Àmbit Maria Corral va organitzar un nou Espai de Formació virtual sobre «Nous reptes econòmics davant la Covid-19» a càrrec de Joan Buscà.
Joan Buscà, com a especialista en economia, afirmà que estem en temps convulsos i el futur és bastant incert. La pandèmia ha suposat un sotragueig i canvis en la vida de les persones i les empreses i, com a conseqüència, de l’economia. Per això, va compartir com els economistes veuen la situació actual econòmica des d’una mirada analítica, no només a Espanya sinó mundialment.
«Fer un pronòstic de futur és molt difícil perquè estem davant un esdeveniment que no havia succeït mai en la història: una pandèmia mundial. Aquest fet ha provocat una sotragada econòmica. I hem arribat a la conclusió que l’economia va molt lligada a com va la pandèmia sanitària.»
L’economia post-Covid-19
Va començar explicant què era el Producte Interior Brut (PIB), que és una dada per calcular la riquesa d’un país. «Quan sabem la riquesa d’un país podem saber si la cosa va bé o malament. Es calcula amb el valor de la producció, tot el que es produeix s’ha de distribuir i tot el que es distribueix s’ha de consumir. La suma d’aquests tres paràmetres és el PIB, que és la riquesa d’un país».
«A principis del 2020 ens trobem amb una crisi econòmica com mai. Això ha passat perquè si al planeta som 7.700 milions de persones que ens quedem a casa durant tres mesos, només consumim el que realment necessitem. No es va anar a cines, restaurants, viatges… per primera vegada el món ha quedat aturat. Per això el Fons Monetari Internacional la qualifica com la pitjor crisi en un segle, ja que l’enriquiment d’Espanya ha caigut un 11%.»
Va descriure els diferents tipus de crisi econòmica: «L= és una caiguda espectacular de l’enriquiment i una pujada que li costa bastant, inclús en línia recta; U= una caiguda bastant espectacular i una pujada que costa una mica; V= una baixada i una pujada més gradual; La descripció gràfica de la crisi que estem vivint seria un K= perquè després de la baixada tan forta hi ha coses que remuntaran i altres que ja no remuntaran. A Espanya sembla que la recuperació és en V asimètrica, és a dir, al primer trimestre de l’any 2020 va haver-hi una baixada espectacular, a mesura que els confinaments es van afluixant la pujada és asimètrica però anem pujant.
El Fons Mundial va aprovisionar que Espanya tindria una baixada de les més importants, però la recuperació que esperem pel 2021 és bastant ràpida. El 2020 s’ha tancat amb una caiguda del PIB del l’11,4%, però al quart trimestre hi va haver un creixement intertrimestral del 2,8% i es preveu pel 2021 un creixement anual del 6,1%.
El resum del PIB a Catalunya de l’any 2020 és: els sectors que més han patit són el de Mobilitat i Transport Públic que ha baixat un 50%, el turístic un 77% i la restauració també ha baixat un 48%.
Com i quan sortirem d’aquesta crisi? Hi ha dos factors: un són les vacunes que ajudaran a prevenir, i l’altre és que no gastem diners perquè no es pot. La solució serà quan arribi la vacuna + liquiditat. Ara és el moment que els governs donin liquiditat a les micro i petites empreses perquè si no tenen diners no poden viure. Una solució seria el “préstec pou”: el govern deixa els diners a les empreses i quan aquestes comencen a facturar els hi tornen.
A la conclusió que s’arriba és que la pandèmia i l’economia són dos gots comunicants: si la pandèmia puja, l’economia baixa i si la pandèmia baixa, l’economia puja. Quan bona part de la població estigui vacunada podrà començar a gastar diners perquè tingui la necessitat de canviar la roba, de viatjar…
La Unió Europea destinarà en ajudes 1.824.300 milions (2021 -2027). Els tres primers anys es repartiran 750.000 milions d’euros. A Espanya 140.000, dels quals 72.700 són subvenció i la resta són préstec. Com es repartiran aquests diners? Micro-empreses, PIMES, sanitat, medi-ambient i digitalització.
És una crisi que no ens portarà a reconstruir, sinó a re-emprendre i re-inventar-se: pensar noves tecnologies, millorar productes, pensar les necessitats que té l’empresa…
Hi ha quatre temes econòmics que estan a la “UCI”: el primer és el deute públic d’Espanya que és de 1,3 bilions d’euros. El segon, hem tancat l’any amb 20.479 empreses tancades, això representa que 255.800 persones que han anat a l’atur. El tercer, hi ha 2,5 milions d’empleats en ERTO. Estem en una taxa d’atur de 3.850.000 persones. I l’últim és que moren centenars de persones cada dia. I quatre anècdotes que han arribat per quedar-se: canvis d’hàbits en el consumidor, ja que les compres per Internet en un mes van pujar un 60%. Ja no paguem amb diners, sinó amb targeta. El moviment d’efectiu ha baixat un 40%. El 40% dels pisos a Barcelona seran reformats i es convertiran en habitatges unipersonals. I hi ha 400 avions encallats als aeroports espanyols (però esperem que es recuperi).»
Per finalitzar l’Espai de Formació es va obrir un diàleg amb els participants en què es va poder conèixer altres perspectives i alternatives de la situació econòmica del present amb una mirada cap al futur i amb un sentit esperançador.