Va néixer a Lliçà d’Amunt (Barcelona) el 1962 i és llicenciat en Germàniques per la Universitat de Barcelona. El 2007 va fundar Plataforma Editorial.
És coautor de Meditando el Management… y la vida (Plataforma Editorial, 2012) i autor de Libroterapia (Plataforma Editorial, 2017), entre altres llibres.
www.jordinadal.com
www.libroterapia.eu
AVANÇAR AMB HUMILITAT, CORATGE, GENEROSITAT…
«L’empresa més gran de cada persona és ser el gestor de la pròpia vida»
A causa de la pandèmia tot ha quedat sacsejat i s’ha produït una forta crisi en tots els àmbits: econòmic, social, familiar, pedagògic, cultural, laboral, religiós, emocional… Quina crisi considera què és la més afectada? Per què?
Totes estan interconnectades, i totes deixaran taques i cicatrius, d‘algunes, aprendrem i ens faran –a alguns– millors. A altres, els embrutiran i encongiran. És d‘hora per veure l’efecte de tot plegat, però sistèmicament en l’àmbit econòmic, salut, sentiments, valors, idees, etc. estem afectats. A més a més, hi haurà un enorme empobriment cognitiu. Serem persones amb menys riquesa de matisos.
Com creu què es podrà reconstruir tot el que ha quedat malmès?
Amb temps, paciència, molta voluntat, amb generositat i amb sort. I amb enorme vent de proa. Per tant, avançar serà lent, serà dur, serà aspre. Hem de practicar l’optimisme de la voluntat gramsciana.
El coronavirus ha fet reconèixer, encara més, la vulnerabilitat humana. Com assumir-la?
Amb humilitat. Amb entrega, amb coratge i amb molta generositat. Ens han passat a la centrifugadora i ara estem tots girant, cada cop més lligats a l’essència. Cap a valors positius o negatius, en funció de l’essència de cada un. No queden matisos. Això ho fa tot més tens.
Què creu que hem après del que ens ha tocat viure? I com podem aprendre a viure en aquest nou context afectat pel virus?
Hem de sortir d’això amb alegria i ganes de veure i viure. Amb ganes de comprendre. Amb compromís.
Considera que s’han recuperat alguns valors ja oblidats? Quins?
La humilitat, l’amor al proïsme i la generositat potser estan més presents perquè són més necessàries. Hem de ser molt aerodinàmics. Viatjar amb km 0 d’expectatives.
A què es refereix quan diu que «les persones som empreses de nosaltres mateixos»?
Viure és una gran empresa, cercar és preguntar-se. I preguntar-se és cercar coses, coneixement, avenç. L’empresa més gran de cada persona és ser el gestor de la pròpia vida.
Quina interpretació fa de la frase del poeta Vicente Aleixandre: «Hacer es vivir más» que sovint he sentit que en fa referència?
Sempre dic que fer em fa. No entenc el món sense fer coses, sense construir, aportar, apostar, arriscar, desitjar, proposar, intentar resoldre. La contemplació pot ser molt interessant, però si només hi ha contemplació, no hi ha facultat de medicina.
Com editor i fundador d’una editorial, quin llibre considera que tothom hauria de llegir? Per què?
El llibre clau de la meva editorial (sent injust, perquè dir-ne un entre 940 editats en tretze anys és empetitir un catàleg) és el Breviario de la dignidad humana d’Albert Camus.
I quin llibre recomanaria per aquest moment de la postcovid-19?
El que he editat de Viktor Frankl, A pesar de todo, decir sí a la vida, perquè el seu llibre més conegut segur que ja l’heu llegit tots.
Com contagiar l’art per la lectura perquè sigui font de cultura i ajudi a superar situacions complicades?
Llegint als nens quan són petits, al seu cantó, en veu alta. Deixant que ells llegeixin i et llegeixin en veu alta. Llegint tots junts a casa, cadascú el seu llibre. Donant exemple. Llegiran si et veuen llegir. Acostuma a funcionar
Quins consells donaria per afrontar les pors humanes?
Llegir, pensar, mirar, esperar, pensar, callar, buscar, parlar, pensar, sentir, confessar-se a un mateix les coses, buscar ajuda, oferir ajuda, riure, plorar, notar-se vulnerable, estimar sense esperança, fer les poques il·lusions, viure amb tota l’energia i alegria possible….
Com es pot contribuir per avançar i superar les dificultats en els nous escenaris que toca viure?
Amb coratge, amb compromís, amb alegria, amb ganes i amb sort.
Assumpta Sendra i Mestre