71. Edificar la pau al segle XXI

En el monogràfic de la revista RE s’han dedicat totes les pàgines a fer ressò del I Congrés Internacional Edificar la Pau al segle XXI, celebrat a Barcelona del 23 al 25 d’abril del 2012, coorganitzat per la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU i la Universitat de Barcelona.

Des de la gènesi de la publicació de la revista RE, en tots els temes tractats, un dels objectius clau ha estat i és promoure la pau. Des del primer número, ha publicat la secció Carta de la Pau per divulgar la trajectòria i evolució de la

despatx de consultoria que aplica la lògica de les xarxes al desenvolupament estratègic i de negoci de les principals empreses del país.

de la Pau dirigida a l’ONU. Precisament, el 23 d’abril del 2012, el mateix dia que s’inaugurava el Congrés, es complien dinou anys de la presentació solemne de la Carta de la Pau dirigida a l’ONU i la recollida de signatures, per primera vegada a Barcelona, l’any 1993.

El primer número de la revista, publicat el novembre de 1994, i també el segon van tractar exclusivament d’aquest tema de la pau. En les editorials corresponents ja es remarcava la urgència de trobar uns fonaments i uns criteris que fossin comuns a les persones, sense diferenciació de cultures, religions i idees polítiques, ja que a partir d’aquesta base comuna es pot dialogar i treballar conjuntament per construir una pau més sòlida i duradora.

El document de la Carta de la Pau va ser un incentiu per a l’aparició de la revista RE, que n’hauria de ser difusora, ja que el creador i impulsor d’ambdós projectes era el doctor Alfred Rubio de Castarlenas. Els orígens de la redacció de la Carta de la Pau es remunten al març de 1989, quan el doctor Rubio i el professor Josep Lluís Socías estaven convidats a pronunciar un cicle de conferències a la Universitat de Xi’an (Xina).

La redacció del document va continuar durant quatre anys amb més d’un centenar de reunions de diàleg i d’estudis a Barcelona i altres ciutats d’Espanya, Europa, Amèrica i Àsia. Des de llavors fins avui ens mostra que és un document viu que no és fruit de cap ideologia. Una vegada més hem reproduït el text de la Carta de la Pau per als nostres lectors, un text que ha recorregut el món i que es pot considerar universal. De tot el treball realitzat se n’han fet quatre lliuraments a l’ONU com a destinatari de la Carta.

En el transcurs de la història de la humanitat, l’anhel de pau ha estat manifestat de moltes i diverses maneres, però podem constatar que és una constant davant els fets succeïts, com la violència, els conflictes i les guerres, i clama la necessitat de viure en pau a tot arreu. Constatem que s’han fet i es fan esforços per intentar aconseguir-la i que s’hi treballa a favor des d’estaments polítics, ONG i la societat civil en general.

Amb motiu d’aquest primer Congrés Internacional, el Comitè Científic, organitzador del Congrés, va recollir les aportacions dels treballs precongressuals i les comunicacions i ponències expressades durant el Congrés per donar a conèixer un manifest, que publiquem, anomenat Manifest de Barcelona per la Pau, que expressa la consciència de la situació actual i de les dificultats que comporta, i afirma que la pau és un valor i un fruit de la llibertat, l’equitat i la solidaritat. Tots estem convidats a edificar la pau i en som responsables. Per això es fa una crida a tothom –ciutadans i ciutadanes, institucions educatives formals i no formals, universitats i centres de recerca, mitjans de comunicació i governants– a ser constructors de pau avui i en el futur.

Una notícia d’un diari portava per títol «La pau és indestructible», un titular que projecta esperança i anima els ciutadans a ser-ne constructors. Sovint estem acostumats a dir «no hi ha res a fer», i aquesta és precisament la gran excusa per a no fer res. En el Congrés es va remarcar que tot ésser humà pot ser un agent de pau per a edificar-la, evidentment, cadascú en la mesura que pugui.

Aquestes pàgines són portaveu i resum d’un gran esdeveniment internacional que ha reunit cinc-centes persones de tots els continents, des d’entitats, investigadors i congressistes, tots ells amb el desig de contribuir a l’edificació sòlida de la pau en aquest segle XXI.

Tot el treball previ al Congrés i tots els actes celebrats estan detallats a la pàgina web de la Fundació de la Carta de la Pau: www.edificarlapau.org

print