Per Rodrigo Prieto
Doctor en psicologia social
Barcelona, març 2011
Foto: Creative Commons
Una ullada ràpida pels carrers de qualsevol ciutat gran del món ho confirma: la diversitat és un fet innegable i constituent de la humanitat: persones altes i baixes, grans i nens, dones i homes, budistes i musulmans, fusters i professors, ulls ametllats i pell de diferents colors, clàssiques i alternatives, formals i esportives… són només alguns dels centenars de diferències que ens caracteritzen i ens converteixen en persones especials, úniques. És un fet: no podem ser sinó diversos; tot i això, fins a les darreres dècades no ho hem començat a assumir i a fer-nos càrrec del que això significa.
La Fundació per a la Diversitat (http://www.fundaciondiversidad.org/) és una de les entitats que han assumit aquest repte a Espanya, a través de la promoció del «Charter de la Diversitat», una carta de compromís que poden signar voluntàriament les empreses o entitats que desitgin manifestar públicament el seu desig de treballar per la igualtat, la inclusió i la no discriminació de les persones sota cap criteri.
Des de la seva creació el març de l’any 2009, la Fundació per a la Diversitat ha aconseguit reunir a més de quatre-centes entitats per a promoure el valor de la diversitat i aplicar aquest criteri tant a la seva pròpia organització, com en les seves activitats.
Segons les dades de la Unió Europea, a Espanya, com als països del sud d’Europa, només una de cada cent empreses té percepció sobre l’impacte de la diversitat, mentre que als països del nord d’Europa un seixanta-tres per cent de les organitzacions consideren la seva inclusió positiva. La Fundació per a la Diversitat intenta promoure la integració de totes les persones, independentment de la seva nacionalitat, ètnia, gènere, orientació sexual, religió, costums, edat i discapacitat. Les polítiques d’inclusió de la diversitat en l’organització, tendeixen a reduir conflictes, generar creativitat i innovació, i millorar els resultats corporatius. La gestió de la inclusió de la diversitat afavoreix un clima de satisfacció per a les persones ocupades en l’organització i es tradueix en resultats econòmics positius per a l’empresa.
El passat 18 de març, l’Àmbit d’Investigació i Difusió Maria Corral es va sumar a aquesta iniciativa, signant el «Charter de la Diversitat» en un acte celebrat a la seu de la Fundació PIMEC, al qual van assistir, a més, mig centenar de representants de diferents empreses i entitats socials.
Per a la nostra entitat, la signatura del «charter» constitueix una passa més en el nostre compromís per la promoció de la diversitat, en què des de fa ja uns quants anys treballem i pel qual l’any 2009 vam crear l’«Institut Diversitas» (www.institutdiversitas.org), com a eina de sensibilització, investigació i aplicació del valor de la diversitat, entès com una de les principals riqueses de la humanitat.
Sota aquest marc, en els darrers anys hem realitzat múltiples projectes. Un d’ells és la col·laboració amb l’exposició itinerant «Viatge a Tatinutropo» (oportunitat), creada i impulsada pel Consell Comarcal del Vallès Occidental amb el propòsit de contribuir a desmuntar prejudicis i estereotips sobre les persones immigrades. Concretament vam elaborar un catàleg d’activitats per a dinamitzar l’exposició. Una sèrie de tallers destinats a diferents públics, en els quals –a través de metodologies creatives– oferim un espai de reflexió i diàleg sobre el que significa conviure en societats multiculturals com la de Catalunya: els reptes que això suposa i els beneficis que genera. Fa dos anys que treballem en aquest projecte i al llarg d’aquest temps hem realitzat desenes de tallers per a estudiants d’educació primària i secundària, per a gent gran, per a associacions de dones i per a la ciutadania en general. Entre ells, hem tingut l’oportunitat de compartir amb persones de Mèxic, la Xina, Itàlia, el Senegal, l’Argentina, Alemanya, el Marroc, l’Equador, França, el Pakistan, Romania, el Perú, l’Índia i el Camerun, a més, per descomptat, de moltes persones nascudes a Catalunya o a la resta d’Espanya.
En els trenta anys de vida de la nostra entitat, hem treballat també en altres eixos de diversitat, com són el de gènere, el funcional (discapacitat), l’intergeneracional i l’interreligiós. En cada un d’ells hem aportat i seguim aportant reflexió des d’una perspectiva interdisciplinària i algunes accions de sensibilització ciutadana.
La signatura del «Charter de la Diversitat» per part de l’Àmbit Maria Corral confirma un treball de llarg recorregut en què hem invertit gran part del nostre temps i dels nostres recursos. Un compromís amb un valor en què creiem i pel qual estem treballant activament.