Per Alfredo Fernández i Capel.
Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU
Barcelona, març 2012
Foto: Alfredo Fernández
La Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU, juntament amb la Universitat de Barcelona organitzen el «I Congrés Internacional Edificar la Pau en el segle XXI» (CIEP) que se celebrarà els dies 23, 24 i 25 d’abril a Barcelona. L’esdeveniment pretén ser una contribució a la pau mundial al mateix temps que un espai de diàleg obert amb especialistes en cultura de pau provinents de tot el món.
Durant els tres dies del congrés es parlarà de les múltiples iniciatives que es realitzen en diversos llocs del món per a construir la pau. A més servirà per a posar en comú les reflexions i aportacions recents sobre el tema, fetes des del món acadèmic, així com des d’un àmbit més quotidià. Per a això, el congrés s’ha organitzat en sis eixos temàtics:
- Desarmar la història
- Identitat i nacionalismes
- Justícia i estructures socials
- Mediació i cultura de pau
- Mitjans de comunicació i pau
- Repensar la democràcia
El Congrés comptarà amb la participació de John Paul Lederach, Manuel Reyes Mate, Enrique Dussel, Lü Longgen, Michele Sorice i Adela Cortina. A més, hi participaran l’exsecretari general de les Nacions Unides Boutros Boutros-Ghali i el Dr. Federico Mayor Zaragoza, director general de la UNESCO (1987-1999) i president de la «Fundación Cultura de Paz».
Una de les característiques més destacables d’aquest congrés, que pretén ser molt propositiu, és la reflexió conjunta que des de fa un any han anat desplegant un nombrós grup d’experts.
Per compartir el treball i les reflexions de cada un dels experts s’ha habilitat un blog sobre el Congrés disponible a la següent adreça: http://edificarlapaz.org/blog. Aquest espai online serveix per a oferir informació complementària sobre l’actualitat vinculada a la construcció de la pau. A més ofereix informació i continguts elaborats pels ponents i experts del Congrés.
Les persones i entitats que desitgin compartir les seves reflexions teòriques o pràctiques podran fer-ho a través de comunicacions, les condicions de les quals trobaran en el web del Congrés.
La directora de la Fundació Carta de la Pau, Maria Viñas, afirma que «aquest congrés tindrà com a finalitat abordar des d’un punt de vista acadèmic els fonaments de la pau, identificant les dificultats que han de superar-se i també detectant els recursos que brinda el present per a poder-la assolir». Amb aquest congrés també es pretén, per un costat, fer visibles les diferents iniciatives i treballs que es realitzen en diversos llocs del món i que són una contribució extraordinària a la pau mundial. Igualment es busca posar en comú les reflexions i aportacions d’experts sobre la pau i els conflictes, tant de l’àmbit acadèmic com de les organitzacions i entitats que fa anys que treballen sobre el terreny.
«Aquest congrés –segons Maria Viñas– és també una fita en l’itinerari de la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU, que des del 1993 ha treballat en ciutats de més de vuitanta països dels cinc continents a favor de la promoció de la pau. Però tot esforç és poc davant dels reptes plantejats en les societats del segle XXI, especialment els conflictes que afecten la cohesió i la integració social».
Per a obtenir més informació poden dirigir-se a: www.edificarlapau.org i veure un vídeo promocional a: http://youtu.be/pKAgT9UdPf4