78. Reinventar-se

Captura de pantalla 2014-04-22 a la(s) 18.32.08Gairebé en tots els sectors s’utilitza l’expressió ‘reinventar-se’, que significa donar impuls a l’acció de plantejar de cap i de nou qualsevol realitat tant en el món empresarial, com en el familiar, social, laboral, projectes personals i col·lectius, serveis voluntaris…, perquè, en definitiva, no és altra cosa que tornar a inventar per no rendir-se i no deixar-ho morir. La reinvenció és necessària en tots els aspectes, ja que d’alguna manera és una actitud vital per a sobreviure davant les necessitats concretes.

L’equip de redacció hem considerat oportú fer una aportació sobre el perquè de reinventar, perquè es pugui dur a terme amb sentit i amb el desig de retrobar respostes i solucions. L’hem titulat reinventar-se, perquè el punt de partença és la persona. El primer pas, doncs, és una acció reflexiva que demana el reconeixement d’un mateix, ja que és des d’aquest reconeixement que la persona es pot implicar en el vessant més social i, amb aquesta disposició, aportar propostes en el procés de la reinvenció. Els articles del monogràfic presenten diferents enfocaments, propostes, habilitats, pautes… per a impulsar-ho i realitzar-ho.

Aturar-nos en el fet de reinventar fa pensar en tot el que ja està inventat, ens permet adonar-nos de la vàlua que té i, potser, recuperar-ho. El prefix re- expressa mirar d’una manera nova per a re-valorar-ho, re-considerar-ho…, ja que, tot i el ritme accelerat dels avenços tecnològics, hem de compaginar allò que encara serveix i cal conservar amb les darreres novetats.

Actualment tenim una situació complexa en què no és fàcil trobar les solucions oportunes. Constatem la dificultat econòmica, l’increment de pobresa i d’atur, les desigualtats… Totes aquestes realitats visibles fan reaccionar i cercar la innovació en molts aspectes, davant mancances que com a resultat porten el patiment a persones, famílies i grups. Precisament per això cal reinventar: per a trobar respostes adequades a realitats no volgudes però que existeixen.

Aquests canvis demanen estar atents i disposats a modificar actituds per a replantejar-nos noves formes comportin millores. No ens podem pas estancar ni empetitir davant les dificultats. Per això les qualitats que reinventar requereix són: la confiança, el coratge, l’emprenedoria, l’entusiasme, la motivació… Actituds que faciliten la comunicació entre els grups i les institucions per a avançar.

El doctor Mario Alonso Puig, en el llibre Reinventarse. Tu segunda oportunidad, ofereix pautes per a augmentar la nostra capacitat per a resoldre problemes, però adverteix que reinventar-se no vol pas dir convertir-se en una persona diferent, sinó precisament, donar-nos al màxim, és a dir, donar el nostre ésser veritable.

Oferir totes les nostres possibilitats perquè sorgeixi la creativitat, saviesa i energia que tenim. D’aquesta manera podrem transformar la nostra experiència amb la màxima serenitat i confiança. Això depèn de cadascú, de la nostra llibertat personal, de com ens volem implicar en aquest reinventar col·lectiu per a millorar l’entorn i aconseguir un benestar personal i social. Tots ens hem de donar una segona oportunitat, i moltes més, perquè d’alguna manera genera esperança a la llum dels canvis constants en les realitats que vivim: família, societat, escola, empresa i economia. Siguem creatius i realistes per a ser capaços de reinventar i construir un teixit més sòlid.

Enguany, el mes de novembre, farà vint anys de la publicació de la revista RE. Per tant, benvolguts lectors i subscriptors, ja els avancem que ho volem celebrar tal com vam fer amb motiu dels deu anys. Més endavant ja rebran la informació.

print