79. Entendre i comprendre

Captura de pantalla 2014-08-01 a la(s) 11.18.45La persona fa constantment l’exercici d’entendre i comprendre, aquesta és l’única manera de sentir-se immers en la realitat. Sabem que entendre és percebre el significat i comprendre és un esglaó més, perquè és fer propi allò que s’entén. Això vol dir que tant una acció com l’altra requereixen atenció personal; si no, no s’és capaç d’entendre i menys encara de comprendre.

En aquestes accions hi té molta importància el missatge i la seva intencionalitat, és a dir, el que vol expressar, comunicar o transmetre l’emissor al receptor, però no sempre el receptor està en la mateixa sintonia per a percebre’l. Hi ha molts factors i circumstàncies que influeixen en la transmissió i recepció del missatge.

El títol del monogràfic, entendre i comprendre, convida a prendre consciència d’aquestes accions vitals que realitzem, sense ser ben conscients dels mecanismes de cada acció concreta. Es dóna per descomptat que tenim capacitat d’entendre, però també hi tenim dificultats. Entendre paraules, conceptes, significats, situacions, expressions, gestos… requereix un aprenentatge. Quantes vegades, havent escoltat un mateix discurs, no se’n fan tantes lectures i interpretacions com persones que escoltaven? O bé, ¿potser, quan hi ha una certa ambigüitat en la transmissió del missatge pot generar confusió?…

I comprendre és molt més laboriós, ja que implica haver entès el missatge amb l’embolcall del context. Per tant, l’esforç de comprensió demana una implicació, precisament, a entendre el perquè de la situació. La comprensió és un acte intel·lectual que exigeix la predisposició per a anar al fons del significat del missatge i poder-ne donar raó.

Atenció, esforç, implicació… són, doncs, actituds bàsiques per a poder entendre i comprendre. Però n’hi ha moltes altres a tenir en compte: la més necessària, que sembla la més simple, és la disposició a escoltar, ja que sense l’escolta és impossible fer el procés progressiu d’entendre i comprendre.

A més, tot plegat demana temps, un temps assossegat per a copsar correctament tot allò que rebem. Sovint vivim amb un ritme accelerat que no permet fer les pauses suficients per a rebre els missatges. El soroll, que omple l’ambient i que ens va penetrant d’una manera inconscient i constant, és també un dels contratemps que ens dificulten més estar atents.

Els articles descriuen de diferents maneres el significat profund d’entendre i comprendre. El filòsof Jordi Giró, en la secció entrevista, explica detalladament cada una de les accions: «Entendre alguna cosa és ja un primer pas. Significa que hom s’ha pres tot el temps necessari per a escoltar i/o observar alguna informació sense prejudicis, tan objectivament i imparcialment com li ha estat possible de fer-ho, sense que, per força, aquesta percepció demani una resposta o una implicació personal sobre el cas fora d’aquesta imparcialitat. En canvi, comprendre significa haver entès de tal manera una situació o una persona que ens hi impliquem i que ens la fem nostra. Això és, comprendre ens demana una resposta, desencadena una reacció».

A mesura que entendrem i comprendrem més, i amb més qualitat, serem capaços de ser encara més amb els altres i per als altres, perquè des d’entendre i comprendre ens relacionem tots plegats i anem creant una sòlida xarxa de comunicació.

print