102. Com verificar? Notícies, missatges, imatges…

Captura de Pantalla 2020-04-03 a les 17.17.43En forma de pregunta presentem un nou monogràfic per tractar el tema de les Fake News i de la Postveritat. La qüestió és Com verificar? Notícies, missatges, imatges… Tots sabem que verificar significa comprovar. Etimològicament verificació prové del llatí verificare que vol dir «presentar com vertader», per tant és el procés de buscar proves davant d’allò que és fals i mentida.

Històricament sempre ha estat present aquest fenomen global de les fake news des de qualsevol mitjà de comunicació, però des que hi ha accés a Internet i a través de les xarxes socials és una realitat més evident. És a dir, són les mentides de tota la vida en un context nou.
Els creadors de les notícies falses saben que fàcilment l’usuari fa un click i ja ha picat l’ham. Avui, a través de les xarxes tant es pot ser consumidor com productor de les falses notícies.

La funció primordial dels mitjans de comunicació és informar i just les fake news són el contrari, desinformar i manipular de manera intencionada per enganyar, confondre i induir a l’error. Tot això desestabilitza i genera una desconfiança. Produeix desconcert, incertesa, dubte, sospita… i té repercussions en tots els sentits segons el grau de la falsedat: pot desprestigiar una persona, un col·lectiu, una empresa… A més, són missatges contradictoris i falsos que acostumen a circular de forma anònima.

En aquestes pàgines presentem uns fragments d’una anàlisi de l’estat actual de l’ètica de la informació, que tracta sobre l’ètica de la ignorància, informació incompleta, falsa i falsejada i altres formes d’engany i incompetència, a càrrec del professor Froehlich. També un altre aspecte a considerar són els rumors tan freqüents en els mitjans de comunicació i en la mateixa vida. Sovint es funciona amb especulacions no confirmades que es difonen ràpidament i causen dany. Antigament eren de boca en boca i actualment són virals a través de les xarxes.
En el monogràfic es publica un article que porta per títol «Una vacuna contra els rumors».

Un dels reptes tecnològics del segle xxi és lluitar contra les fake news per identificar-les, evitar la seva reproducció i desmentir-les. Cal cercar mecanismes per protegir-nos i com a usuaris s’ha de saber entendre i comprendre qualsevol notícia, missatge i imatge. És necessari veure més enllà d’un titular o imatge que capta la nostra atenció. Esbrinar qui és l’autor i contrastar la font. Hem de saber gestionar aquest nou món digital que possibilita comunicar-nos de manera ràpida, però a la vegada és una allau desbordant de dades de tota mena.

En aquest context també cal tenir en compte la postveritat que és l’art de mentir. I sorprenentment quan una mentida es repeteix diverses vegades s’acaba convertint en una veritat. Publiquem un article que parla de les postveritats com mentides emocionals produïdes per auto-
enganys.

Els articulistes donen resposta de com verificar les notícies, els missatges i les imatges. Es fa un crit d’alerta per ser ciutadans ben formats
i informats, per no caure en el cercle de falsedats.

print