El dimarts 13 d’octubre es va organitzar un diàleg amb l’economista David Martínez a partir del seu article «Les virtuts del bon humor en situacions de crisi» publicat a la Revista RE número 104 titulada BENSER PER RECUPERAR-NOS.
David Martínez va introduí el diàleg a partir de cinc punts claus sobre l’humor:
- La diferència entre fer humor i tenir sentit de l’humor. Fer humor és el «do», que tens i regales, de saber provocar el riure, la diversió. Però en moments de dificultats, de crisi, de tragèdies no hi ha suficient amb això, cal donar-li sentit a l’humor, fer un humor amb sentit. Això comporta que la persona coneix els beneficis que l’humor pot aportar en els diferents moments, entorns i contextos socials i cal saber quan fer-ne ús. Les persones que tenen sentit de l’humor saben acceptar una broma dels altres i saben riure d’elles mateixes. Són persones que accepten que existeix un món imperfecte i erroni, i saben donar-li sentit a través de l’humor. Aquestes persones, algunes vegades, no són gracioses però facilitin la millora de l’entorn i de la convivència humana.
- Fer sentit de l’humor positiu, és a dir, amb una mirada de respecte vers als altres. Aquest és facilitador de les relacions personals i ajuda a construir una xarxa de relacions positives. És un humor que no fereix, sinó que construeix. Facilita el diàleg i la conciliació.
- Les persones amb sentit de l’humor positiu tenen l’habilitat de donar la volta als problemes. Són capaces de trencar situacions completament inamovibles, de doblegar les regles sense que això comporti un conflicte. A més, són capaces de contrarestar les relacions tòxiques, transmeten energia i emocions positives.
- Per què és necessari aquest sentit de l’humor positiu davant de situacions tràgiques o de crisi? Davant d’aquestes situacions tots busquem eines que ens ajudin a viure-les millor. L’humor ajuda a pair molt millor aquestes situacions i l’utilitzem com una eina de defensa per aixecar el nostre estat emocional. Actua com un pal·liatiu davant d’aquestes situacions negatives i ajuda a crear aquests nexes d’unió tan necessaris i també facilita les relacions: trenca barreres, esquemes i ajuda a que la gent s’apropi.
- La relació del món laboral i el sentit de l’humor positiu són perfectament relacionables. És bo relacionar aquests dos aspectes perquè els individus prefereixen treballar en entorns amigables. Un ambient de treball desenfadat i que potencia la capacitat de riure de situacions absurdes o d’un mateix facilita trencar les barreres de l’egoisme. A més, és generador de pertinença, ja que l’equip se sent més unit. L’humor optimitza la comunicació interna i potencia el rendiment de les persones.
Per finalitzar, va afirmar que alimentar el sentit de l’humor en un sentit positiu en aquestes situacions més tràgiques o difícils ens ajuda a mantenir relacions interpersonals més solides i més duradores. A la vegada facilita la creació d’espais de convivència més humans i gratificants.