Covid 2020: Es va poder fer d’una altra manera

Per: Ramon Santacana
Professor de la Universitat de Providence
Taiwan, maig 2021
Foto: Pixabay

En data 6 de maig del 2021, ja portem setze mesos des que van començar les primeres notícies d’una nova malaltia i quinze mesos que l’OMS va declarar que es tractava d’una pandèmia. Hem vist com els països uns rere altres, després d’una fase de negació inicial, han anat sucumbint a la pandèmia. En unes zones amb més virulència que en altres, hem vist diferents onades, i pocs són els països que han pogut evitar devastadors efectes per a la salut física, psíquica i espiritual de les persones, les relacions familiars i socials, l’economia, el treball, la política, el pensament, etc.

Molts països han posat una confiança gairebé cega en les vacunes perquè la societat en conjunt surti d’aquesta situació. No obstant això, cal admetre que les vacunes no són la panacea, especialment si no es distribueixen equitativament a tot el planeta. Encara que alguns països hagin ja vacunat la majoria o gairebé la totalitat de la població, mentre hi hagi països i regions on les vacunes no arribin, i on a més les mesures de prevenció siguin ineficients i els mitjans sanitaris insuficients, seguiran produint-se infeccions massives. Un alt nombre de contagis comporta noves mutacions de virus, augmentant les diferents soques i amb això les probabilitats que algunes siguin més contagioses, altres més letals, altres més resistents a les vacunes, o una combinació d’aquests tres vectors. Serà millor no confiar en varetes màgiques que solucionin la situació gairebé sense canviar els nostres hàbits o comportament. La Covid requereix treball, planificació, tenacitat, autocontrol i una millor distribució mundial de recursos sanitaris. Redistribució que requereix estructures supranacionals amb capacitacions i funcions que disten molt de les que té actualment l’OMS.

Si fem una ullada a l’escàs nombre de països que han sabut evitar l’embat de la Covid, a part d’algunes minúscules illes de Pacífic que van tancar tot contacte amb l’exterior, ens trobem amb tres països: Islàndia, Nova Zelanda i Taiwan. Els dos primers es tracten d’illes remotes i de molt poca població. No obstant això, Taiwan, amb 24 milions de persones (segon país amb més densitat de població del món) i en continu contacte amb la Xina, l’epicentre de l’epidèmia, no deixa de ser un cas a part. Taiwan va prendre totes les mesures des del moment zero. Senzillament estaven preparats, amb sanitat universal i un dels millors sistemes sanitari del món, amb controls als aeroports, quarantenes, seguiment exhaustiu de cada cas… tot menys vacunes. El resultat: només 1.200 casos i onze morts en aquests quinze mesos. Cal subratllar que aquests resultats s’han aconseguit sense cap tipus de confinaments ni tancar escoles o un altre tipus de centres. La vida –amb mascareta– ha seguit igual si exceptuem la limitació d’esdeveniments multitudinaris, l’atur està en mínims i l’economia en alça i accelerant (ha pujat un 8,5% en el primer trimestre del 2021). L’illa s’ha convertit en una bombolla de benestar de la qual ningú dels afortunats vol sortir.

Potser és Taiwan l’únic país que no pertany a l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Tot i haver-ho sol·licitat diverses vegades, a causa de la rivalitat de la Xina, sempre ha estat rebutjada. Taiwan ja en el moment zero, desembre del 2019, va enviar un equip de metges a Wuhan i va alertar l’OMS de la perillositat de la nova malaltia. Alerta que no va ser ni ben rebuda ni es va tenir en compte. Acabo de llegir que a la reunió de ministres d’exteriors del G7 realitzada recentment, s’ha decidit demanar i recolzar l’entrada de Taiwan a l’OMS[1]. Tant de bo això fos el primer pas per a una renovació d’aquest organisme.

Les coses s’haurien pogut haver fet d’una altra manera, és cert, però de poc servirà lamentar-nos si no treballem decididament, personalment, local, nacional i, sobretot, també multinacional, perquè a partir d’ara les coses es facin d’una altra manera.

[1] G7 leaders’ statement to back Taiwan’s WHO bid

https://www.taipeitimes.com/News/front/archives/2021/05/06/2003756932

print

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.